Vanliga objekt

Din omgivning är full av objekt som du kan använda om du skulle utsättas för en attack eller konfrontation av något slag. Se dig omkring och fundera över vad det finns runt dig just nu som du skulle kunna använda som skydd eller vapen. Kanske har du en väska, dator, mynt i fickan, vattenflaska, ett paraply, nycklar. Kanske finns det grus på marken, en stol eller något annat användbart.

I Krav Maga finns det ett antal olika sätt att använda vanliga objekt som vapen och skydd. Lär du dig dessa sätt kan du använda i princip vilket objekt som helst i en självförsvarssituation. Tanken är att du lär dig att använda objektet som en del av din kropp eller som en förlängning av din hand.

Olika kategorier av objekt

Objekt som liknar pinnar – exempelvis en mopp, gren, biljardkö, golfklubba, sopborste, flaska, paraply, kofot, hammare eller ficklampa. Objekt som har det gemensamt att du kan använda för att försvara dig eller blockera med på ett säkert avstånd. Huvudteknikerna då du använder dig av dessa typer av objekt är svingande slag i olika riktningar och vinklar med en eller två händer. Du siktar mot huvud, nacke, nyckelben, solarplexus, armbågar, knän, njurar eller skrev. Om den som attackerar dig försöker ta tag i dig, slå eller sparka dig kan du också försvara dig genom att attackera händer, vrister eller underarmar.

Objekt som liknar en sköld – i den här kategorin ingår objekt som du kan placera mellan dig själv och vapnet eller den attackerande kroppsdelen. Det kan handla om objekt såsom portföljer, väskor, stolar, böcker, lock till en soptunna, bord och liknande. Viktigt att tänka på är att du håller objektet så att du inte skadar dina fingrar, att du går ur kanalen och att du möter slaget eller vapnet på så pass långt avstånd att du inte blir träffad. Ett sköldliknande objekt är ett passivt försvar och det är därför viktigt att du blockerar aggressivt och kraftfullt, försöker få den som attackerar dig att tappa balansen och samtidigt slår eller sparkar. Avsluta också gärna med att antingen gå till motattack med eller använda skölden för att knuffa undan den som attackerar.

Objekt som liknar en kniv – i den här kategorin hör alla de objekt med en vass kant eller spets som kan användas för att hugga eller skära med. Det kan exempelvis vara en kniv, sax, en trasig flaska, penna, gaffel, skruvmejsel eller liknande. Dessa typer av objekt används på ungefär en armlängds avstånd och målet är sårbara områden som händer, vrister, ansikte, nacke. De vanligaste teknikerna är hugg i olika riktningar såsom rakt framifrån, uppifrån och ner (ice-pick stab) och underifrån och upp.

Objekt som liknar en sten – objekt som du kan hålla i en hand, exempelvis stenar, en full flaska, biljardboll, telefon, askfat, böcker mm. Objekten kan användas på två sätt, du kan kasta objektet på den som attackerar dig från långt håll. Du siktar då på ansiktet eller på bröstet. Du kan också använda objektet för att får mer kraft i slaget när du slår på nära håll.

Små objekt – i den här kategorin återfinns alla de objekt som du kan använda för att distrahera din motståndare. Det kan exempelvis vara nycklar, mynt, klocka, tändare eller mat. Det kan också handla om att använda en ficklampa för att blända med eller att kasta eller sparka upp sand eller jord i ansiktet på den som attackerar dig. Målet är alltid ögonen. En liknande kategori är olika former av vätska såsom kaffe, te, vatten, alkohol som du kan kasta mot ansiktet eller vätskor i olika former av behållare såsom hårspray, parfym, deodorant, myggspray mm som du kan spraya mot ögonen. När den som attackerar dig är distraherad kan du antingen fly eller gå till motattack.

Objekt som liknar en kedja – här återfinns alla de objekt som kan användas för att piska, binda eller ta ett strypgrepp på den som attackerar dig. Exempel på objekt kan vara kedjor, skärp, koppel, kablar, piskor, rep, remmar och gummislangar. De vanligaste teknikerna är piskande och svingande slag. Oftast är meningen att distrahera för att kunna attackera eller fly. Mjukare objekt som kläder används främst för att kasta mot ögonen.

Det finns också andra objekt som du kan använda i självförsvar såsom olika former av fordon, eld och elektricitet.

Många av objektet kan höra till flera kategorier, exempelvis kan en hammare vara en kombination av en batong och en sten och en yxa är en kombination av en pinne, kniv och sten.

Träning ger färdighet

För att lyckas använda vanliga objekt för att försvara dig behöver du träna. Bäst är om du tränar varje dag. Gör det till en vana att se dig omkring och fundera över vilka objekt som finns till hands och hur du skulle kunna använda dem. Fundera över till vilken kategori de tillhör, vilket objekt du först skulle välja och varför. Med daglig träning kommer du att bli mer medveten om din omgivning och skulle du någon gång behöva det, kommer du snabbt kunna beväpna dig.
När du tränar, använd olika objekt, gärna dem du alltid har med dig som jacka, väska, nycklar e t c. Träna först med en motståndare och öka därefter på med flera. Träna från olika positioner som sittandes, liggandes, greppad e t c.

Olika principer i användandet av olika objekt

Använd starkt mot svagt – ditt vapen måste alltid vara starkare än målet. Med en kofot kommer ditt slag göra stor skada oavsett vart du slår men med en penna har du färre mål att välja på.

Slå i fem olika riktningar – nästan alla slag eller blockeringar med ett vapen kan tillämpas i fem olika riktningar, uppåt, nedåt, åt vänster, åt höger och rakt fram och från olika håll och vinklar.

Var beredd på att lämna eller byta vapen – du kanske kommer till en punkt då det är bättre att släppa eller kasta bort vapnet, särskilt om det hindrar dig på något sätt. Behöver du så greppa ett annat objekt.

Använd dina ben och armar – bara för att du håller ett vapen i handen, glöm inte att integrera sparkar och slag.

Använd korta förflyttningar – Dina attacker ska vara korta utan preparation så du inte visar dina avsikter för motståndaren.

Räckvidd – var beredd på att använda ditt vapen med olika räckvidd. Exempelvis kan du använda en pinne och hålla den i en hand för maximal räckvidd. Är du nära motståndaren kan du hålla den i två händer. Släng inte bort ett vapen för att du har liten räckvidd, träna på att använda det med olika räckvidd istället.

Scroll to Top