Jag som grundade Självförsvarsakademin heter Hugo Wolgers. Min passion är att med självförsvar som redskap stärka människors självförtroende.
Jag hade tränat en mängd olika kampsporter och dansat en mängd olika dansstilar allt ifrån street dance till balett, innan jag började instruera Krav Maga. Jag är också både stolt och glad över att säga att Självförsvars Akademin är en del av Krav Maga Global, den internationella föreningen för Krav Maga.
2014 reste jag till Kyoto för att plugga japanska. Väl där startade jag en självförsvarsklubb på universitetet. Jag höll TRX-klasser 4 dagar i veckan med och på helgerna höll jag Krav Maga klasser som folk åkte så långt som 10 mil till dojon (en gräsplätt vid KawaGawa floden) för att delta i.
Efter ett års språkstudier, och den nyvunna erfarenheten av att på egen hand hålla i en organisation återvände jag till Sverige.
Självförsvarsakademin är i stor utsträckning inspirerad av min tid i Japan och de miljöer jag tränade och studerade i där. Träningen handlar om att hitta de former som var och en fungerar bäst i för att utvecklas och nå sina mål. Men också om att våga utmana sig själv utan att vara rädd för att misslyckas.
Vi på Självförsvarsakademin försöker se misslyckanden som något att dra lärdom av. På så vis blir vart och ett dem inget mer än ytterligare ett steg på vägen för att nå dit du vill.
Filosofi om träningen
Vi som jobbar på Självförsvarsakademin älskar kampsport och träning över allt annat. Det är därför vi sa upp oss från våra vanliga, trygga jobb och startade klubben. Vi är dock alla av den bestämda åsikten att den mest framgångsrikt utkämpade striden är den som kan undvikas!
Vi vill bygga upp självförtroendet till en nivå där man inte behöver hävda sig.
Nästan allt våld som förekommer i samhället kommer från att folk känner att de behöver hävda sig. Antingen för att bevisa något för sig själva, sin omgivning eller för att kontrollera andra.
Roten till problemet är således självkänslan. Vi vill att alla ska känna att deras handling gör skillnad inte bara för sig själva men också för andra. I vår vardag agerar vi alla exempel för det samhälle vi vill leva i och de människor vi vill leva med.
Alla ska kunna vara sig själva och bli respekterade för det – i en utopi hade kanske inte kampsport behövts.
Under hot har du rätt att försvara dig. Men väldigt få knytnävsslag kommer utan någon form av varningstecken. Vi vill att våra elever ska känna igen dessa signaler innan situationen spårat ur.
För att bygga ett gediget självförtroende inför obehagliga situationer, tränar vi både fysiskt självförsvar samt går igenom de mentala barriärer med tillhörande verbala utspel som äger rum innan ord eskalerar till våld.
Genom att känna sig trygg i att hur illa det än går kommer jag vara förberedd för det värsta, föds ett självförtroende som i sig minskar risken för att hamna i våldsamma situationer.
Filosofi utanför träningen
Vi vill inte bara göra samhället tryggare utan också göra det mer miljömässigt och ekonomiskt hållbart. Därför försöker vi i så stor mån som möjligt inhandla material som är tillverkat av förnyelsebara och ekologiska material som håller länge.
Denna miljöaspekt är även något vi på Självförsvarsakademin har tagit med oss in i vårt andra projekt Cyklande rörmokaren. Om du vill ha en grön rörmokare i Stockholm är det till oss du ska vända dig.