Träning i olika miljöer

Varför är det så viktigt att träna i olika miljöer och under olika förutsättningar? Den miljö vi befinner oss i påverkar hur vi uppfattar både situationen, vår angripare, vad hen gör och hur pass effektivt vi kommer att kunna försvara oss. Det påverkar också vår möjlighet att fatta tekniska och taktiska beslut i stunden. I ett skarpt läge vill vi inte behöva ställas inför helt nya utmaningar som påverkar vår möjlighet att försvara oss själva på ett effektivt sätt.

Det vi kan vara alldeles säkra på är att de miljömässiga faktorerna vid en konfrontation kommer att skilja sig mycket från den typiska träningssituationen. Du tränar oftast inomhus, på mjuka mattor, med bekväma kläder du lätt kan röra dig i utan några hinder och med bra belysning. Ett viktigt mål med träningen är därför att förbereda oss själva på verklighetens utmaningar genom att simulera olika verklighetsnära situationer.

Vad är det då vi behöver träna på? En viktig del i träningen är att lära sig hantera olika underlag, Utomhus behöver du vara beredd på att försvara dig, ta emot dig och försöka förflytta dig på en mängd olika underlag som grus, halt gräs, på en gropig väg, där det är lerigt, blött, sandigt eller på en plats med mycket olika sorters hinder som trappor, säten, föremål, bilar, människor, hörn, väggar e t c.

Ljus och andra omständigheter som regn, snö, rök eller damm påverkar också vår förmåga att uppfatta och agera på en eventuell attack. Det är alltså viktigt att vi har provat på olika belysning och andra förutsättningar för att inte behöva ställas inför den utmaningen vid en eventuell konfrontation. Det kan också vara viktigt att träna i olika sorters kläder och skor. Det är stor skillnad på att försvara sig i högklackat, stor vinterjacka, tighta jeans eller med ryggsäck än i vanliga träningskläder och med skydd.

För att du ska vara så förberedd som möjligt vid en eventuell attack behöver du träna i och lära dig hantera olika miljöer och förutsättningar. Exempelvis är det bra att träna utomhus, i mörker, i trånga utrymmen, där det finns mycket hinder, inne i en bil, i en buss, i vatten, på stranden eller i ett garage. På detta sätt utvecklar du förmågan att snabbt anpassa dig och vända utmaningar till fördelar. Genom att lära oss att hur vi bäst placerar oss kan vi dra fördel av exempelvis dålig eller ojämn belysning, olika underlag och vi kan använda olika objekt och omständigheter som skydd eller vapen.

I nästa inlägg går vi närmare in på hur du kan använda dig av vanliga objekt i miljön som skydd eller vapen om du hamnar i situation där du behöver försvara dig.

Lycka till!

Scroll to Top
Scroll to Top