Självförsvarsseminarium för Kungliga Tekniska Högskolan i Järfälla

Idag ska Självförsvarsakademins grundare ut och hålla ett självförsvarsseminarium för inga mindre än KTH ute på en konferens i Järfälla. Vi ska gå igenom grundläggande övningar och psykologi för att klara av ett anfall och vi kommer även tala om vikten av att vara medveten om när ett hot kan vara på väg.

Självförsvar är egentligen till nittio procent psykologi. Man ska inte avslöja att man är beredd att ta till våld för att försvara sig. Många av Krav Magans ursprungsställningar är därför utformade så att man snabbt ska kunna växla från ett passivt till ett aggressivt stance.

Samtidigt är det många som tycker att det är en svår balans att hitta mellan att vara passiv och själva växlandet till att vara i ett aggressivt mindset – vilket behövs för att faktiskt kunna försvara sig i en skarp situation. Det här är någonting vi övar mycket på under lektionerna.

Under våra självförsvarsseminarium för företag och andra organisationer försöker vi att gå igenom just grunderna för hur man känner igen och hanterar en attack. Det finns vissa generella regler som kan hjälpa till i de fall man blir attackerad.

För det första är det, givetvis, bättre att undvika en fysisk konflikt om det är möjligt. Om situationen dock eskalerat till den grad att en fysisk konflikt är omöjlig att undvika är det bättre att gå ”all in” än att slå lite grann. Om man slår lite grann på förövaren finns det en stor risk att man

a) Inte gör speciellt mycket skada

b) Förövaren blir argare

= Förövaren kommer tillbaka för att slå hårdare eftersom han blivit förödmjukad och ännu mer uppretad.

Dessutom finns en gyllene regel kring att förövaren oftast är större och starkare än en själv. Detta är naturligt. Ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle attackera Arnold Schwarzenegger. Det är också ofta därför män attackerar kvinnor då kvinnor till naturen är fysiskt mindre och därför svagare än män.

En annan sådan här enkel regel som kan bespara en mycket skador och hjälpa en undvika situationer är att man inte klarar av att slåss mot flera samtidigt om man inte är typ Bruce Lee. Det enklaste om en situation eskalerar med flera förövare samtidigt är att försöka att så snabbt som möjligt ta ner en utav dem och hoppas att detta skrämmer övriga till att ge sig iväg.

Det är tips som dessa, i kombination med enkel och grundläggande slagpedagogik och grundställningar som vi går igenom på våra seminarium. Och det ska bli superkul att åka ut till Järfälla idag :D!

 

Scroll to Top