Krav Maga – Självförsvar på riktigt

Krav Maga (hebreiska för närkamp) kommer ursprungligen från Israel och har under lång tid utvecklats i samarbete med den israeliska militären. Man hör mycket om Krav Maga, men vad är det egentligen som skiljer den här “kampsporten” från andra sådana? Det är något vi ska gå på djupet med i denna blogg.

Att vi skrev kampsport inom parentes i stycket ovan är ingen slump. Krav Maga är nämligen inte att betrakta som kampsport. Det går inte att tävla i Krav Maga (även om man ibland ser en del Krav Maga relaterade människor delta i exempelvis MMA), och utövare refererar till Krav Maga som ett självförsvarssystem. Detta är en term som vi på Självförsvarsakademin skriver under på. Självförsvar är vad Krav Maga handlar om och således är det en rättvisande term.

För det är också just den termen vi hittar den stora skillnaden mellan exempelvis Krav Maga och Karate eller Judo. När man behöver försvara sig på gatan finns inga regler. Och därmed finns inget behov av heder. När man blir attackerad är oftast förövaren både större och starkare, och inte sällan i ett numerärt överläge.

Krav Maga utgår ifrån verkliga situationer och att man måste möta en realistisk attack med realistiskt försvar. Därför utgår Krav Magan från kroppens “reaktionära rörelsemönster”. Det innebär att om en förövare till exempel brottar ner dig på marken och tar strypgrepp, reagerar människokroppen instinktivt på ett visst sätt och Krav Magan tar vid där dessa rörelsemönster börjar för att garantera att man kan reagera snabbt och effektivt på attacker. Krav Magan har också på grund av detta ett fokus på slag mot skrev och ögon av den anledningen att oavsett hur stor och stark ens motståndare är, är alltid ögonen och skrevet ömma punkter.

Kort sagt är Krav Maga ett självförsvarssystem gjort för att efter en kort tids träning kunna hjälpa människor då de attackares. Detta har även gjort att Krav Maga är ett mycket populärt alternativ vid feministiskt självförsvar.

Scroll to Top
Scroll to Top